Blog

Začtěte se do zajímavých informací
a aktualit ze světa zdravé stravy a pohybu.

Blog

Začtěte se do zajímavých informací
a aktualit ze světa zdravé stravy a pohybu.

Live IQ Prime Protein

Kvě 11, 2021
Číst dál

Můžeme sami ovlivňovat délku a kvalitu našeho života?

Zář 16, 2017

Můžeme aktivně ovlivňovat délku a kvalitu svého života? Odpověď na tuto otázku zjistíme, když svojí pozornost zaměříme na inzulín. Inzulín totiž není jen lék na cukrovku. Inzulín je především jedním z nejdůležitějších hormonů v našem organismu, na jehož dokonalém fungování jsme závislí. Bílkoviny, tuky a sacharidy ve stravě slouží našemu tělu jako živiny. Každá je…

Číst dál

Test citlivosti na sacharidy

Zář 9, 2017

Test citlivosti na sacharidy. Jak úspěšně vaše tělo toleruje sacharidy? Udělejte si krátký test, který vám napoví, jak se váš metabolismus dokáže vyrovnat s náporem sacharidů, které přijímáme v nezvykle velkém množství ve stravě.   Ohodnoťte každé tvrzení níže podle toho, jak moc vystihuje vaši situaci, slovem ANO nebo NE. Poté sečtěte, kolikrát jste odpověděli…

Číst dál

Proč počítání kalorií nefunguje

Čvn 15, 2017

Proč počítání kalorií nefunguje? Odborníci definují nadváhu a obezitu jako důsledek dlouhodobé kalorické nerovnováhy způsobený neustálým zvýšeným energetickým příjmem v kombinaci s nedostatečným pohybem a sedavým způsobem života. Říkají, že jíme více než naše těla potřebují a že se málo hýbeme.  Mnoho z těch, kterým se v minulosti podařilo zhubnout by potvrdilo, že snížení příjmu kalorií dlouhodobě nefunguje. Počítáme…

Číst dál

Mezitím co lepek ničí vaše zdraví, potravinářský průmysl vydělává

Čvn 15, 2017

Mezitím co lepek ničí vaše zdraví, potravinářský průmysl vydělává Lepek (gluten) je směs bílkovin, která se nachází v mnoha obilovinách především však v pšenici, žitu a ječmeni. Vyznačuje se výjimečnou elasticitou, lepivostí a schopností pohlcovat vzduch, proto je upečený chleba vláčný, nadýchaný a křupavý. Vývoj odrůd pšenice s vyšším obsahem lepku probíhal na podnět výrobců potravin, ne s ohledem…

Číst dál

Množství a kvalita bílkovin ve stravě rozhoduje o vašem zdraví a kondici.

Čvn 15, 2017

Množství a kvalita bílkovin ve stravě rozhoduje o vašem zdraví a kondici. Bílkoviny hrají klíčovou roli v řízení řady funkcí lidského těla, při vývoji svalové hmoty, kontrole hmotnosti, metabolismu cukrů, mají význam pro zdravé srdce, cévy a kosti. Bílkoviny musíme přijímat potravou, protože jsou základním zdrojem esenciálních aminokyselin důležitých pro tvorbu bílkovin v našem těle.…

Číst dál

Co když za vaše potíže se zdravím může lepek?

Čvn 15, 2017

Co když za vaše potíže se zdravím může lepek? Dlouho se věřilo, že se nesnášenlivost lepku projevuje pouze ve střevech jako onemocnění zvané celiakie. Výzkumy z posledních let však ukazují, že špatná snášenlivost lepku může zasáhnout jakýkoliv orgán v těle, aniž by se objevily střevní potíže.  Všechny bílkoviny, které sníme, mohou být v tenkém střevě kompletně…

Číst dál

Na zdroji bílkovin ve stravě záleží

Čvn 14, 2017

Jak moc záleží na zdroji bílkovin ve vaší stravě? Bílkoviny jsou pro člověka nepostradatelnou základní živinou. Rozkládají na aminokyseliny (AMK), které jsou v tenkém střevě vstřebány do krve. Tělo z nich následně vytváří vlastní bílkoviny, které se stávají součástí imunitního systému, pomáhají v transportu důležitých látek, jsou součástí hormonů a podílejí se na stavbě svalů.…

Číst dál

Proč nejíst sóju

Čvn 14, 2017

Co je horší než nedostatek proteinu z masa? Dostatek proteinu ze sóji. Navzdory tomu, že je sója považována za jednu z nejstarších kulturních plodin, už od pradávných časů se na ni nahlíželo jako na potravinu pro člověka nevhodnou. Do centra pozornosti se dostala během 2. světové války jako náhražka masa, ve velkém se (díky vysoké…

Číst dál