Mezitím co lepek ničí vaše zdraví, potravinářský průmysl vydělává

Lepek (gluten) je směs bílkovin, která se nachází v mnoha obilovinách především však v pšenici, žitu a ječmeni. Vyznačuje se výjimečnou elasticitou, lepivostí a schopností pohlcovat vzduch, proto je upečený chleba vláčný, nadýchaný a křupavý. Vývoj odrůd pšenice s vyšším obsahem lepku probíhal na podnět výrobců potravin, ne s ohledem na výživové potřeby lidí, protože pro ně mají obilné bílkoviny nízkou výživovou hodnotu.

Lepek škodí v lidském těle dvojím způsobem: 

  1. uvolňuje těsné spoje mezi střevními buňkami,

    čímž umožní škodlivinám ve střevě dostat se do krevního oběhu a ohrožovat zdraví jedince.

Pokud je člověk zdravý, jeho střeva nejsou volně prostupná. Lepek však uvolňuje z tenkého střeva bílkovinu2 Zonulin, která rozkládá těsné spoje mezi střevními buňkami. Do krve se tak dostávají i látky, které tělu škodí. Tělo se jich musí zbavit, protože jsou příčinou rozvoje závažných onemocnění v závislosti na odolnosti jedince. Někoho budou trápit úporné migrény a u někoho se rozvine například astma či bolesti kloubů.

2.  ovlivňuje činnost mozku působením exorfinů1, návykových látek.

Během trávení lepku v tenkém střevě, vznikají tzv. exorfiny, které působí podobně jako návykové látky. Pronikají do mozku a váží se na receptory, na které se váží také drogy. Lidský mozek „ujíždí na pšenici“. Dostaví se příjemné pocity a zklidnění. Lidé přestanou reagovat na signály nasycení, jí častěji nebo se přejídají a ztrácí tak kontrolu nad jídlem.

Lepek ovlivňuje činnost mozku.

Lepek prokazatelně zhoršuje úzkosti, deprese, demenci, cukrovku II. typu, obezitu, vysoký krevní tlak, onemocnění srdce, Alzheimerovu nemoc, rakovinu, schizofrenii, autismus, autoimunitní onemocnění jako je astma, onemocnění štítné žlázy, revmatoidní artritidu a cukrovku 1.typu.3

Postupem času se problém lepku stává závažnější, než jsme kdysi předpokládali. Dnes už víme, že potíže s lepkem mohou postihnout kohokoliv a kdykoliv a že mohou mít nejrůznějšími projevy. Lékaři ne vždy uvažují o lepku jako o možné příčině onemocnění a výrobcům potravin záleží pouze na vašich penězích, které za jejich rohlíky utratíte, měli byste ve vlastní zájmu o lepku uvažovat vždy, když se snažíte přijít na příčinu svých zdravotních obtíží. 

Potraviny ve kterých se nachází lepek.

Kde se s lepkem můžeme setkat:

Lepek se přirozeně vyskytuje v pšenici, žitě, ječmenu, špaldě, kamutu, ovsi a výrobcích z nich; v mouce, kuskusu, bulguru, kroupech, krupici, v otrubách, vločkách, v mũsli a granole, těstovinách, strouhance, kaši, pizze, v houskách, tortillách, wrapech, koláčcích, croissantech, kremrolích, muffinech, buchtách….

Lepek najdeme v alkoholických nápojích, v pivě a vodce, v energetických tyčinkách a zpracovaném mase (klobásách, sekané, salámech), omáčkách a dresincích, kde se používá jako stabilizátor. Lepek je součástí drogistických výrobků a kosmetiky, u nichž je jeho vliv na zdraví stejný, jako když ho jíte.

Všechny tyčinky i nápoje jsou přirozeně bezlepkové. Jedná se o plnohodnotnou stravu, kterou snadno nahradíte jakékoliv jídlo a doplníte energii kdykoliv během vašeho dne. Navíc neobsahují absolutně nic umělého a jsou plné prémiových živin.

Uváděné zdroje:

1) THE JOURNAL OF BIOLOGICAL CHEMISTRY

Vol. 254. No. 7, 1979 April 10, pp. 2446-2449, 

Opioid Peptides Derived from Food Proteins THE EXORPHINS

Christine Zioudrou, Richard A. Streaty, and Werner A. Klee

 

2) PHYSIOLOGICAL REVIEWS

Published 1 January 2011 Vol. 91 no. 1, 151-175 

Zonulin and Its Regulation of Intestinal Barrier Function: The Biological Door to Inflammation, Autoimmunity, and Cancer

Alessio Fasano

 

3) William Davis, MD: Život bez pšenice

David Perlmutter, MD: Moučný mozek