Co když za vaše potíže se zdravím může lepek?

Dlouho se věřilo, že se nesnášenlivost lepku projevuje pouze ve střevech jako onemocnění zvané celiakie. Výzkumy z posledních let však ukazují, že špatná snášenlivost lepku může zasáhnout jakýkoliv orgán v těle, aniž by se objevily střevní potíže. 

Všechny bílkoviny, které sníme, mohou být v tenkém střevě kompletně rozložené a následně transportované na různá místa v těle, kde jsou využité jako zdroj energie nebo pro výrobu vlastních bílkovin. Všechny s výjimkou lepku (gliadinu a gluteninu), bílkovin z obilí.

Lepek vzdoruje úplnému strávení dlouhé hodiny a proto může vyvolat silnou odezvu imunitního systému našeho těla, která se projeví jako zánětlivá reakce. U lidí, kteří jsou geneticky náchylní k určitému typu onemocnění, může v důsledku zánětu způsobeného lepkem, toto onemocnění propuknout. 

Pokud vás trápí některé z potíží vyjmenovaných níže, měli byste vždy uvažovat o lepku, jako o možné příčině:

  • povrchní spánek, divoké sny, časté probouzení během noci,
  • únava hned po ránu i po dlouhém spánku, častá únava během dne,
  • pocit vyčerpání přes den bez zjevných příčin, pocit vyhoření, pocit deprese,
  • marné pokusy o zhubnutí i při dodržování dietních opatření a vůli se ovládat,
  • obtížně udržitelná váha nebo udržení si váhy jen za cenu „obětí“,
  • rostoucí či “přepadávající” břicho přes pásek u kalhot u mužů po 40. roku,
  • náhlý nárůst tuku na břiše, v oblasti žeber a pod prsy u žen kolem 50. roku věku,
  • kožní reakce, akné, alergie (např. senná rýma a potravinové alergie),
  • bolestivost kloubů v mladém věku, mimovolní nepravidelné záškuby svalů,
  • časté migrény.

U zdravotních problémů níže může být lepek jedním z faktorů, které průběh onemocnění zhoršují:

  • Demence, Alzheimerova nemoc, poruchy paměti, ADHD, deprese, schizofrenie, autismus, Parkinsonova choroba, úzkost,
  • astma, onemocnění štítné žlázy, revmatoidní artritida,
  • cukrovka 1. typu u dětí, opožděný růst,
  • kloubní bolesti, záněty kloubů, osteopenie, osteoporóza,
  • cukrovka 2. typu, obezita, metabolický syndrom,
  • zrychlené stárnutí, chudokrevnost, nedostatek vit. B12, A,D,E,K, zinku
  • neplodnost.

Problém lepku je mnohem závažnější, než jsme si dokázali představit. I když žádné  potíže spojené s citlivostí na lepek ve dvaceti letech nemáte, neznamená to, že vás nemohou zaskočit v pozdějším věku. Proto kdykoliv usoudíte, že by lepek mohl ovlivňovat vaše zdraví, vždy byste měli zvažovat jeho vyřazení alespoň na zkoušku, abyste zjistili, zda se vám od potíží uleví.

Použité zdroje:

William Davis, MD: Život bez pšenice, kap.6

David Perlmutter, Kristin Lobergová: Moučný mozek, kap.2

Alessio Fassano MD: Jak žít zdravě bez lepku

Vlastní zkušenosti pisatelky článku


Pokud zvolíte po přečtení tohoto článku stravování bez lepku, vyhýbejte se komerčním bezlepkovým potravinám. Jsou plné uhlohydrátů, které spouštějí glukózo-inzulínovou reakci kvůli které tloustneme.